Tijdens jouw zwangerschap is een gezonde levensstijl belangrijk. Waar moet je op letten en waar kun je rekening mee houden als je zwanger bent?

Roken, alcohol- en of drugsgebruik

Het gebruik van tabak, alcohol en drugs tijdens de zwangerschap geeft een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen. Daarnaast zorgt roken ook voor een verminderde doorbloeding van de placenta en navelstreng en daarmee ook voor een verminderde zuurstoftoevoer naar je kindje. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Lees meer over de risico’s van roken, alcohol of drugsgebruik tijdens de zwangerschap. Er zijn verschillende manieren om je te helpen bij het stoppen. Wij zullen dit tijdens de intake met je bespreken.

Medicijngebruik

Paracetamol (500 mg, zonder codeïne) mag je tot maximaal 8 tabletten per dag incidenteel gebruiken. Overleg bij al het andere medicijngebruik altijd met je verloskundige of arts. Breng jouw arts en apotheker op de hoogte van je zwangerschap. Een plaatselijke verdoving voor een behandeling door de tandarts is geen probleem. Wil je meer informatie over medicatiegebruik tijdens de zwangerschap of wil je zelf een steentje bijdragen aan beschikbare kennis over medicatie in de zwangerschap? Kijk dan op Moeders van Morgen.

Schadelijke stoffen

Probeer tijdens de zwangerschap contact met deze stoffen te vermijden:

  • verf op terpentinebasis
  • ongediertebestrijdingsmiddelen
  • chemicaliën

Kinderziektes

Indien je in je zwangerschap in direct contact komt met een kinderziekte zoals waterpokken, rode hond of de vijfde ziekte, meldt dit dan z.s.m. bij jouw verloskundige. Afhankelijk van je zwangerschapsduur en de mate waarin je al beschermd bent, kan dit belangrijk zijn om in de gaten te houden.

CMV is een virus dat moeilijk te herkennen en vermijden is. Vooral jonge kinderen scheiden CMV uit in urine en speeksel. Met het toenemen van de leeftijd neemt de frequentie en mate van uitscheiding af. Neem goede handhygiene in acht bij het verzorgen van jonge kinderen. Vermijd contact met speeksel van jonge kinderen door geen voedsel, bestek en bekers te delen.

Kattenbak en tuinieren

In kattenontlasting kan de tijdens de zwangerschap schadelijke bacterie toxoplasmose aanwezig zijn. Trek daarom handschoenen aan als je in de tuin werkt of de kattenbak verschoont.

Sporten

Naast gezonde voeding, raden wij jou ook aan om actief te blijven sporten tijdens de zwangerschap.

Seksualiteit

De beleving van intimiteit en seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt per persoon en per zwangerschap. Bij een normaal verlopende zwangerschap, zijn er geen geboden of verboden ten aanzien van seks. Geslachtsgemeenschap kan geen miskraam of beschadiging van het kind veroorzaken. Bij bloedverlies of gebroken vliezen wordt gemeenschap afgeraden.
Problemen en vragen over seksualiteit kun je met ons bespreken. Dit geldt ook voor vervelende seksuele ervaringen in het verleden of moeite hebben met inwendige onderzoek.

Sauna en zonnebank

Maak in de eerste drie maanden van je zwangerschap liever geen gebruik van de sauna of zonnebank. Er is een mogelijkheid dat langdurige opwarming in de embryonale fase invloed kan hebben op de ontwikkeling. De infrarood sauna raden wij de gehele zwangerschap af. Ook na de eerste drie maanden is het belangrijk dat je rekening houdt met veranderingen van je lichaam. Drink ruim voldoende en neem op tijd rustmomenten. 

Reizen

Wanneer je op reis gaat, houdt dan rekening met eventuele vaccinaties. Je kunt via de GG&GD uitzoeken welke vaccinaties niet verstandig zijn tijdens de zwangerschap. Als je gaat vliegen, heb je een verklaring nodig van je verloskundige. Je kunt hiervoor contact opnemen met onze assistente.