Veel ervaring met watergeboortes

Alle verloskundigen van Doula hebben veel ervaring in het begeleiden van watergeboortes en we helpen je hier graag bij! Het bad/de watergeboorte is bij ons een van de meest gekozen manieren tijdens de bevalling. Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om tijdens de ontsluitingsfase en de uitdrijvingsfase de weeën op te vangen in bad. Tijdens een watergeboorte zie je vaak dat mama of papa zelf of samen het kindje aanpakt. Hoe bijzonder is het als jij zelf de eerste bent die jouw kindje aanraakt! Wij zien het bijzondere omhullende effect van warm water steeds weer en kunnen dit van harte aanbevelen.

Waarom bevallen in bad?

Van warm water is bekend dat het ontspannend werkt. Dit komt door de natuurlijke pijnstiller endorfine die je lichaam aanmaakt in contact met warmte. 

Door de gunstige uitwerking van endorfine op andere bevallingshormonen kan de ontsluiting sneller verlopen. In het water kun je makkelijk bewegen en voel je je licht. Hierdoor is het zoeken van een andere houding minder zwaar dan buiten het water voor elke vrouw. Ook kan dit ideaal zijn voor vrouwen met rug- of bekkenklachten.

Je partner kan het bevallingsbad gemakkelijk thuis opzetten of je kunt gebruik maken van een van de bevallingsbaden van een ziekenhuis. Je partner kan ook eventueel mee in bad als jullie dit prettig vinden.

We raden je aan pas in bad te gaan als je weeën hebt die om de 3 à 5 minuten komen. Het warme water heeft dan het meest positieve effect en soms zwakken weeën af als je te vroeg in bad gaat.

Als je gebroken vliezen hebt, maar nog geen weeën, adviseren we je om nog niet in bad te gaan in verband met infectiegevaar.

Het warme water kan ook tijdens de uitdrijving helpen: het zorgt ervoor dat het weefsel van het perineum soepel en goed doorbloed is. De kans op inscheuren is daardoor kleiner.

Voor de baby is de overgang rustig van de baarmoeder via het water naar de buitenwereld. Hierdoor zijn waterbaby’s over het algemeen vrij rustig als ze geboren worden.

Een bevalbad huren in Utrecht?

Als je onder zorg bent in onze praktijk hebben wij een aantal bevalbaden incl. een complete set aan accessoires om gebruik van te maken. Heb je interesse in een waterbevalling? Laat het ons weten en reserveer jou bad zo snel mogelijk.