Ervaring met watergeboorte

Alle verloskundigen van Doula hebben ervaring in het begeleiden van watergeboortes en we helpen je hier graag bij! Wij zien het bijzondere omhullende effect van warm water steeds weer en kunnen dit van harte aanbevelen.

Waarom bevallen in bad?

Van warm water is bekend dat het ontspannend werkt. Dit komt door de natuurlijk pijnstiller die je lichaam aan maakt in contact met warmte, het heet endorfine.

Door de gunstige uitwerking van endorfine op andere bevallingshormonen kan de ontsluiting sneller verlopen terwijl je van het comfort gebruik maakt van de ontspannende roes die warm water geeft. In het water kun je makkelijk bewegen en voel je je licht. Hierdoor is het zoeken van een andere houding minder zwaar dan buiten het water en ideaal voor vrouwen met rug- of bekkenklachten.

Je partner kan het bevallingsbad gemakkelijk thuis opzetten of je kunt gebruik maken van een van de bevallingsbaden van een ziekenhuis. Je partner kan ook eventueel mee in bad als jullie dit prettig vinden.

We raden je aan pas in bad te gaan als je weeën hebt die om de 3 à 5 minuten komen. Het warme water heeft dan het meest positieve effect en soms zwakken weeën af als je te vroeg in bad gaat.

Als je gebroken vliezen hebt maar nog geen weeën, adviseren we je om nog niet in bad te gaan in verband met infectiegevaar.

Het warme water kan ook tijdens de uitdrijving helpen: het zorgt ervoor dat het weefsel van het perineum soepel en goed doorbloed is. De kans op inscheuren is daardoor kleiner.

Voor de baby is de overgang rustig van de baarmoeder via het water naar de buitenwereld. Hierdoor zijn waterbaby’s over het algemeen vrij rustig als ze geboren worden.

Een bevalbad huren in Utrecht?

Als je onder zorg bent in onze praktijk is het mogelijk om een bevalbad te huren. Je kunt het bad ophalen bij 37 weken zwangerschap en inleveren zodra het kindje is geboren. Bij het bad zitten alle benodigdheden voor een watergeboorte, zoals een persoonlijke beschermhoes, slangen en pompen. De kosten hiervoor zijn € 90.

Interesse in een waterbevalling? Laat het ons weten en reserveer op tijd.