Wanneer bellen met de verloskundige?

Wij willen graag dat je je altijd vrij voelt om ons te bellen indien jij denk dat het nodig is. Wel adviseren wij je om altijd direct contact via het spoednummer van jouw team op te nemen in onderstaande gevallen.

Voor 37 weken zwangerschap:

  • als jij je zorgen maakt
  • als je de baby minder voelt bewegen dan je gewend bent
  • wanneer je hoofdpijn hebt en misselijk bent
  • als je denkt dat de bevalling is begonnen en je nog geen 37 weken zwanger bent
  • indien je bloed- of vruchtwaterverlies hebt

Na 37 weken zwangerschap

  • Weeën

beginnen vaak onregelmatig, zijn wisselend van sterkte en van duur. Als de bevalling begonnen is, komen de weeën steeds korter op elkaar en nemen toe in sterkte. Als dit je eerste kindje is, bel ons dan wanneer de weeën een uur lang elke 3-5 minuten komen en ze ongeveer 60 seconden duren. Gaat het om je tweede of derde kindje, dan zullen we op het spreekuur met je besproken hebben wanneer het handig is om ons te bellen.

  • Breken van de vliezen

Breken de vliezen ’s nachts, is het vruchtwater helder van kleur en heb je nog geen weeën, probeer dan nog wat te rusten. Bel ons rond 9:00 uur de volgende ochtend. Als de vliezen overdag breken, laat het ons dan direct weten. Probeer altijd wat vruchtwater op te vangen, zodat wij het kunnen zien.
Wanneer het hoofdje van je kindje nog niet is ingedaald in het bekken (dat zullen we je tijdens het spreekuur vertellen) en de vliezen breken, bel ons dan direct, ook in de nacht. Wij komen dan kijken of het hoofdje alsnog is ingedaald.
Bel ons direct bij bruin/groen vruchtwater, ook al breken de vliezen ’s nachts. De baby heeft in het vruchtwater gepoept en dit is een reden om in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog te bevallen

  • Bloedverlies

Aan het einde van je zwangerschap kun je de slijmprop verliezen. Dit is slijmerige afscheiding, waar ook bloed bij kan zitten. De bevalling kan dan nog wel enkele dagen op zich laten wachten. Verlies je helder rood vaginaal bloed, bel ons dan direct. Bloedverlies kan ook komen doordat je weeën hebt, overleg dan altijd even met ons.