Je wilt graag zwanger worden. Een bijzondere beslissing en spannende tijd!

Heb jij een kinderwens, begin met een gezonde lifestyle. Uit onderzoek blijkt dat een gezonde levensstijl vóór de zwangerschap ook bijdraagt aan een positieve uitkomst van je zwangerschap. Je kunt bij ons terecht voor het bespreken van je kinderwens en om een persoonlijk advies te krijgen over een gezonde start. Dit noemen we een preconceptioneel gesprek. Ook kun je meer lezen op onze site over gezonde voeding en lifestyle tijdens je zwangerschap. Ook vind je tips op zwangerwijzer.nl.

Foliumzuur

Begin met foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Het advies is om dit te al te gebruiken vier weken voor je zwanger wordt. Deze vitamine verkleint de kans op een kindje met een open rug, hazenlip en/of open gehemelte. Het is verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.

Cyclus

Het is verstandig om bij te houden hoe jouw menstruatiecyclus verloopt. Wanneer is de eerste dag van jouw menstruatie en is jouw cyclus regelmatig? Bij een normale cyclus, ben je twee weken voor de eerste dag van je menstruatie het meest vruchtbaar.

Van alle stellen die proberen zwanger te worden, lukt dit bij 60% binnen drie tot zes maanden. Bij 80-90% van de vrouwen gebeurt dit binnen 1 jaar. Als het niet direct lukt hoeft dit dus niet te betekenen dat er iets mis is. Indien zwanger worden na een jaar niet is gelukt, adviseren we je een afspraak te maken bij je huisarts.