Wanneer je weer toe bent aan seksueel contact verschilt per vrouw. Luister naar je gevoel en neem de tijd die je nodig hebt om eerst te herstellen.

Het is belangrijk om te weten dat je vier weken na de bevalling alweer vruchtbaar kunt zijn. Bij de één komt de menstruatie alweer vlot op gang, bij de ander duurt dit langer. Omdat je vòòr je eerste menstruatie je eisprong hebt, weet je nooit vooraf wanneer je weer vruchtbaar bent.

Mocht een zwangerschap op korte termijn niet gewenst zijn, dan is het belangrijk om tijdig te denken aan het gebruik van anticonceptie. Er zijn verschillende mogelijkheden voor anticonceptie. Elk koppel heeft hierbij andere wensen.

Wil je je alvast inlezen in de mogelijkheden die er zijn? Lees over zowel hormonale, hormoonvrije, als natuurlijke methoden.

Voorschrijven van anticonceptie en het plaatsen van een spiraal door de verloskundige

Alle verloskundigen van verloskundigenpraktijk Doula zijn bevoegd om verschillende vormen van anticonceptie voor te schrijven. Verloskundigen Paulien, Nikki en Merel kunnen bij jullie het spiraaltje ook plaatsen. Ook als je niet bekend bent bij ons in de praktijk ben je van harte welkom voor het plaatsen van een spiraal.

Indien de keuze van anticonceptie op een implanon of de prikpil valt, verwijzen we je door naar de huisarts. 

Een spiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Een spiraaltje kan vanaf 10-12 weken na de bevalling worden geplaatst.

Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

De plaatsing duurt in zijn geheel ongeveer 30 minuten. We nemen rustig de tijd alles vooraf uit te leggen en zullen de plaatsing uitvoeren op jouw tempo. Na de plaatsing zullen wij een echo maken om te controleren of de spiraal op zijn plaats zit.

Het inbrengen van het spiraaltje zelf duurt enkele minuten. Tijdens en na de plaatsing kun je wat menstruatiepijn hebben. Om deze reden adviseren wij je ongeveer een uur vooraf twee tabletten paracetamol van 500 mg in te nemen.

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing last krijgt van buikpijn of een zeurend gevoel in je onderbuik. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last krijgen van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen. Na 3 maanden herstelt dit zich gewoonlijk weer.

Wil je graag een afspraak bij ons over jou anticonceptiewens? Mail of bel met onze assistenten op 030-2440603.

Kosten spiraal en plaatsing

  • Mirena®: +/- € 150
  • Kyleena®: +/- € 150
  • T-Safe®: € 70,96
  • Plaatsing of verwijdering van een spiraal (indien niet vergoed door zorgverzekeraar): € 67,01
  • Echo controle spiraal na 6 weken of later: €25,-
  • Anticonceptie consult: €30,-