Eindelijk is je kindje er! Na al die maanden wachten, kun je eindelijk kennis maken met elkaar. Een periode waarin genieten voorop staat. Jouw lichaam heeft ook tijd en rust nodig om te herstellen. Een lastige combinatie, want je bent druk met voeden, hebt soms slapeloze nachten, je kindje heeft buikkrampen en er komt kraambezoek.

De eerste 8 tot 10 dagen zal de kraamzorg jullie dagelijks komen ondersteunen indien je dit vooraf aangevraagd hebt. Zij verricht thuis controles van moeder en kind en houdt nauw contact met onze verloskundigen over het verloop van jullie kraamweek.

Wij komen elke 2-3 dagen langs voor een huisbezoek. En net zoals in de zwangerschap staan de verloskundigen van jouw team 24/7 voor je klaar als je vragen hebt of als er een spoedsituatie is.

Van kraamzorg naar consultatiebureau

Geboorte-aangifte
Het is belangrijk dat er kort na de geboorte een afspraak wordt gemaakt bij de gemeente. Een geboorte-aangifte dient binnen drie werkdagen gedaan te worden. Deze afspraak is online bij de gemeente waar jou kindje is geboren, bijvoorbeeld gemeente Utrecht.

Hielprik & gehoorscreening
Tussen de 4e en 8e dag na de geboorte zal de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau langskomen om de hielprik en de gehoorscreening bij het kindje te verrichten.

Anticonceptie
Na de bevalling zou je weer vruchtbaar kunnen zijn voordat je je eerste menstruatie hebt gehad. Wij zullen daarom de verschillende soorten anticonceptie met je bespreken en kunnen je ook helpen met het voorschrijven van bijvoorbeeld de pil of het plaatsen van een spiraaltje. 

Consultatiebureau
Na de kraamtijd neemt het consultatiebureau de zorg langzaamaan van ons over. Twee weken na de geboorte zullen zij bij je thuis komen voor een intake en vanaf dat moment kun je bij hen terecht voor vragen en begeleiding. Het consultatiebureau houdt samen met ouders de groei en ontwikkeling van jullie kind in de gaten en bied het Rijksvaccinatieprogramma aan.