Wanneer jullie kindje geboren is, zal jullie dagelijkse leven een andere invulling krijgen. Veel van wat je doet, zal afgestemd zijn op de zorg- en voedingsmomenten van je kind.

‘Geniet ervan’ wordt vaak gezegd. Vaak wordt van jonge ouders ‘verwacht’ dat ze moeten stralen en genieten. Dat is niet altijd het geval. Met vermoeidheid, onzekerheid, herstellend hormoonevenwicht en een nieuwe balans in jullie relatie is het ook zoeken. Soms ontstaan heftige emoties waarin jij jezelf niet herkent. Zorg daarom voor voldoende rust, bewaak de hoeveelheid kraambezoek en bespreek met elkaar wat deze periode met jullie doet.

Momenten van intens geluk, een overweldigend gevoel van onvoorwaardelijke liefde…

Je zal merken dat veel andere ouders deze gevoelens herkennen. Ook de partner is de eerste tijd na de geboorte erg druk met allerlei regelzaken en met het verwerken van eigen emoties. Dit terwijl de belangstelling en aandacht van anderen over het algemeen naar de moeder en baby gaat. Zelf willen ze ook een steun en toeverlaat zijn.

In sommige gevallen zullen wij doorverwijzen naar een psycholoog die gespecialiseerd is in zwangerschap en geboorte, zoals Rinske Frima van Baby Blues Domstad.

Er zijn vele manieren van opvoeden en jullie zullen hierin je eigen weg gaan vinden. Er zijn echter wel cursussen die je kunnen ondersteunen in de zorg voor je kind. Denk bijvoorbeeld aan een EHBO cursus over zuigelingen en kinderen.

Boekentip

Goede boeken over de intensiteit van het jonge ouderschap en het soms ervaren van een grijze wolk zijn;

‘Perfecte moeders bestaan niet’

van Diana Koster 

‘Hoezo roze wolk?!’

van Renske Tjoelker