Wat is Centering Pregnancy?

Centering Pregnancy is een groepsvorm van zwangerschapsbegeleiding. Elke controle kom je samen met 10 tot 14 andere vrouwen die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend als jij.

Centering Pregnancy bij Doula

De verloskundigen van Doula hebben al vanaf 2012 ervaring met het geven van Centering Pregnancy en hebben inmiddels ruim 100 groepen vrouwen begeleid. Je kunt bij ons kiezen om deel te nemen aan Centering Pregnancy. Wij ervaren deze vorm als een waardevolle verbetering van de kwaliteit en inhoud van zorg.

Onze praktijk is ook te vinden in een reportage over Centering Pregnancy. Wellicht krijg je zo een duidelijker beeld van deze bijeenkomsten.

Er zijn 9 bijeenkomsten van 2 uur gepland tijdens je zwangerschap. Het eerste half uur besteden we aan medische controles, zoals het beluisteren van het hartje van jullie kindje en het meten van je bloeddruk. Daarnaast zijn er twee bijeenkomsten over de bevalling, waarbij het wenselijk is dat alle partners de gehele bijeenkomst aanwezig zijn (dit wordt aangepast georganiseerd gezien Corona-maatregelen). Omdat deze controles langer duren dan de individuele controles, kunnen we samen dieper ingaan op onderwerpen dan tijdens het spreekuur. Denk hierbij aan de verandering binnen je relatie en gezin, voorbereiding op de eerste periode en impact van ouder(s) worden. Ook na de bevalling organiseren we een bijeenkomst met jullie kindjes. 

Tell me and I forget.
Teach me and I remember.
Involve me and I learn.

Elke bijeenkomst vindt de zwangerschapscontrole plaats door een vaste verloskundige. Ook is er een ondersteunende kraamverzorgster of collega verloskundige. In de bijeenkomsten speelt jullie eigen inbreng een belangrijke rol. Daarnaast wordt informatie gegeven en gepraat over de dingen die je tegenkomt deze periode en wat dat voor jou, je partner of je familie betekent.

Op verzoek nodigen wij een professional uit om te komen praten over een specifiek onderwerp. Denk hierbij aan een dietiste, lactatiekundige of gynaecoloog.

Voordelen Centering Pregnancy?

  • Uit onderzoek blijkt dat deze groepsbijeenkomsten bijdragen aan meer vertrouwen in jezelf, je zwangerschap, de bevalling en je rol als moeder.
  • Het is aangetoond dat deze vorm van zorg verminderde kans geeft op vroeggeboorte.
  • Deelneemsters waarderen het sociale aspect van de bijeenkomsten en het waardevolle contact dat ontstaat in het ‘life event’ van een kindje krijgen.

Centering Pregnancy is een vrije keuze. Tijdens jouw (altijd individuele) intake overleggen we welke zwangerschapszorg jouw voorkeur heeft.