Wat is Centering Pregnancy?

Centering Pregnancy is een vorm van zwangerschapsbegeleiding. Elke controle kom je samen met een groep van 10 tot 14 andere vrouwen die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend als jij.

Dankzij onze ruime zaal achterin de praktijk kunnen wij met inachtneming van 1,5 meter afstand nog steeds Centering bijeenkomsten aanbieden. 

Centering Pregnancy bij Doula

Bij Doula kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan Centering Pregnancy. Wij hebben hierin veel ervaring en starten binnenkort onze honderste groep! Wij ervaren deze vorm als een verbetering van de kwaliteit van zorg.

Er zijn 9 bijeenkomsten van 2 uur gepland tijdens je zwangerschap. Het eerste half uur besteden we aan medische controles, zoals het beluisteren van het hartje van jullie kindje en het meten van je bloeddruk. Daarnaast zijn er twee bijeenkomsten over de bevalling, waarbij het wenselijk is dat alle partners de gehele bijeenkomst aanwezig zijn (dit wordt aangepast georganiseerd gezien Corona-maatregelen). Omdat deze controles langer duren dan de individuele controles, kunnen we samen dieper ingaan op onderwerpen dan tijdens het spreekuur. Denk hierbij aan de verandering binnen je relatie en gezin, voorbereiding op de eerste periode en impact van ouder(s) worden. Ook na de bevalling organiseren we een bijeenkomst met jullie kindjes. 

Tell me and I forget.
Teach me and I remember.
Involve me and I learn.

Elke bijeenkomst vindt de zwangerschapscontrole plaats door een vaste verloskundige. Ook is er een ondersteunende kraamverzorgster of collega verloskundige. In de bijeenkomsten speelt jullie eigen inbreng een belangrijke rol. Daarnaast wordt informatie gegeven en gepraat over de dingen die je tegenkomt deze periode en wat dat voor jou, je partner of je familie betekent.

Op verzoek nodigen wij een professional uit om te komen praten over een specifiek onderwerp. Denk hierbij aan een dietiste, lactatiekundige of gynaecoloog.

Voordelen Centering Pregnancy?

  • Uit onderzoek blijkt dat deze groepsbijeenkomsten bijdragen aan meer vertrouwen in jezelf, je zwangerschap, de bevalling en je rol als moeder.
  • Het is aangetoond dat deze vorm van zorg verminderde kans geeft op vroeggeboorte.
  • Deelneemsters waarderen het sociale aspect van de bijeenkomsten en het waardevolle contact dat ontstaat in het ‘life event’ van een kindje krijgen.

Centering Pregnancy is een vrije keuze. Tijdens jouw (altijd individuele) intake overleggen we welke zwangerschapszorg jouw voorkeur heeft.