Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lijf. De hormonen zorgen ervoor dat jij je anders voelt en dat je soms ook anders doet, je buik groeit, je borsten veranderen, je bekken is gevoeliger. Helaas gaat de zwangerschap vaak gepaard met kwaaltjes en lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap.

Dit zijn de 7 meest voorkomende lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap:

  1. Misselijkheid
  2. Bandenpijn
  3. Harde buiken
  4. Brandend maagzuur
  5. Bekkenklachten en rugpijn
  6. Vaginale afscheiding
  7. Obstipatie

7 Zwangerschapskwaaltjes en tips

1. Misselijkheid

De eerste maanden van je zwangerschap is het hormoon HCG in grote hoeveelheden in je lichaam aanwezig. Het is een belangrijk hormoon, want het zorgt ervoor dat de prille zwangerschap in stand blijft. Helaas is het ook de grote veroorzaker van (ochtend)misselijkheid. Na de 16e week neemt het HCG langzaam af en verdwijnt de misselijkheid meestal ook.
TIP: Begin de dag met een kopje thee en een cracker in bed. Zorg dat je door de dag heen regelmatig kleine maaltijden eet. Acupunctuur kan de klachten ook doen verminderen. Wanneer je veel moet overgeven, kan het zijn dat je uitdroogt. De afvalstoffen uit je lijf kunnen dan niet goed afgevoerd worden. Probeer goed te blijven drinken en let op of je nog wel voldoende plast. Neem (bij twijfel) altijd contact met ons op.

2. Bandenpijn

Je baarmoeder is met banden verbonden aan je bekken. Zodra de baarmoeder gaat groeien, wordt er meer rek uitgeoefend op deze banden. Dit kan een stekend gevoel geven in de zijkant van je buik richting je liezen. Deze steken kunnen erg pijnlijk zijn, maar het is een normaal verschijnsel. Kenmerkend van bandenpijn is dat het vaak na een plotselinge beweging optreedt.
TIP: Ga even rustig zitten of liggen, de steken zullen dan vanzelf wegtrekken. Een warme kruik kan ook helpen.

3. Harde buiken

De baarmoeder is een spier die al tijdens de zwangerschap regelmatig samentrekt. Het samentrekken van die spier ervaar je als een harde buik, alsof er een voetbal in zit. Harde buiken zijn normaal, maar meer dan 10 per dag is veel. Luister naar je lichaam want teveel harde buiken kunnen ook een teken zijn dat je rustiger aan moet doen.
TIP: Neem op het moment van harde buiken een warme douche, bad of kruik. Meestal zal je buik dan weer goed ontspannen.

4. Brandend maagzuur

De zwangerschapshormonen en de groei van de baarmoeder zorgen ervoor dat het kraakbeen in je lichaam verweekt.
TIP: Eet neutraal, vermijd koolzuurhoudende drank en koffie. Eet regelmatig kleine porties. Melk of droge biscuit neutraliseert het maagzuur. ’s Nachts kun je iets hoger gaan liggen door een kussen onder het hoofdeinde van je matras te schuiven. Mochten deze tips niet helpen? Dan kun je via de apotheek of drogist middelen krijgen tegen maagzuur.

5. Bekkenklachten en rugpijn

Ter voorbereiding op de bevalling treedt er verweking van het kraakbeen op in je bekkengewricht. Hierdoor is er meer ruimte in het bekken tijdens de geboorte. Het bekkengewricht wordt hierdoor helaas wel gevoeliger bij te hoge belasting. Je kunt hiervan een zeurende pijn voelen in je onderrug of bij je schaambeen. Vaak is dit pas ’s avonds of de dag na te veel belasting.
TIP: Probeer beweging en rust overdag af te wisselen. Te lang in één houding (dagje winkelen of kantoorbaan) kan de pijn verergeren. Loop op platte schoenen met een goede zool. Ook kan een massage heel goed helpen.

Soms is het nodig via een fysiotherapeut oefeningen en advies te krijgen, vraag hiernaar op spreekuur.

6. Vaginale afscheiding

Door de verhoogde doorbloeding en de verschillende zwangerschapshormonen krijg je meer vaginale afscheiding. Aan het eind van de zwangerschap kan het zelfs waterdun zijn. Dit is een normaal verschijnsel. Wanneer de afscheiding ruikt, jeukt of geelgroen van kleur is, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

7. Obstipatie

Het hormoon progesteron zorgt voor verminderde activiteit van je darmen tijdens de zwangerschap. Hierdoor kun je last krijgen van obstipatie (verstopping).
TIP: Drink voldoende (minimaal 2 liter per dag), eet vezelrijke voeding (bruin brood, gebroken lijnzaad), eet voldoende groente en fruit en zorg voor genoeg lichaamsbeweging. Neem de tijd om naar het toilet te gaan. Als deze tips niet helpen kun je Lactulose of Roosvicee laxo gebruiken ter aanvulling.

8. Aambeien

Je kunt in de zwangerschap last krijgen van aambeien. Dit zijn spataderen van de anus die worden veroorzaakt door verhoogde druk op je vaten in het bekkengebied en verslapping van de wanden van bloedvaten. Aambeien kunnen pijnlijk zijn en kunnen ook tijdens de bevalling ontstaan of verergeren.
TIP: zorg voor regelmatige stoelgang met bovenstaande tips. Wij adviseren je om tabletten en zalf van Curanol te bestellen als je last hebt van aambeien.

9. Spataderen 

Door de verslapping van de vaatwand van je aderen en toenemende druk vanuit het bekkengebied, heb je meer kans op het ontwikkelen van spataderen. Probeer voldoende lichamelijke beweging te hebben, niet te lang achter elkaar te staan en leg ’s avonds je benen omhoog. Als de spataderen pijnlijk zijn of verergeren, kun je via de huisarts steunkousen laten aanmeten.

10. Vocht vasthouden

Veel zwangere vrouwen houden aan het eind van de zwangerschap meer vocht vast in de handen en voeten. Meestal is deze klacht onschuldig en ontstaat het door verhoogde druk op je vaten.
TIP: drink voldoende en leg ’s avonds in bed je voeten omhoog.

Mocht je naast vocht vasthouden ook klachten hebben als hoofdpijn, misselijkheid, wazig zien of een strak gevoel in je bovenbuik dan moet je echter direct contact met ons opnemen.

Handig! Spreekuur voor dieet-vragen tijdens de zwangerschap

Om de vrijdag houdt diëtiste Laura Kool spreekuur in onze praktijk. Zij kan je helpen om klachten te verminderen zoals misselijkheid, maagzuur en obstipatie. Ook kan zij je helpen om de ontwikkeling van zwangerschapssuiker te voorkomen. Via de website van diëtistenpraktijk Novita kun je een afspraak maken.