Aan welke praktische zaken moet je allemaal denken als je zwanger bent? Wij helpen je op weg met deze zwangerschap checklist:

  1. Informeer huisarts en apotheek
  2. Vraag kraamzorg aan
  3. Schrijf je tijdig in voor kinderopvang
  4. Oriënteer je op nuttige cursussen
  5. Denk aan de erkenning van het kindje
  6. Lees je in over de kinkhoest vaccinatie
  7. Check je zorgverzekering

Praktische zwangerschap checklist

1.Informeer huisarts en apotheek

Zodra jij weet dat je zwanger bent, is het belangrijk om de huisarts en apotheek (indien je medicatie gebruikt) in te lichten over jouw zwangerschap. Zo kan bij een eventuele behandeling van klachten of bij het voorschrijven van medicijnen, rekening worden gehouden met de zwangerschap.

2. Vraag Kraamzorg aan

Het is verstandig en belangrijk om op tijd kraamzorg aan te vragen. Kraambureaus waar wij veel mee samen werken zijn:

Je kunt je aanmelden bij de kraamorganisatie. Het kraampakket moet je wel zelf aanvragen bij jouw zorgverzekeraar. Daar kun je ook  controleren wat er qua vergoedingen in jouw pakket zit.

3. Schrijf je tijdig in voor kinderopvang

Je kunt je in laten schrijven bij een kinderdagverblijf of een gastouder regelen via een gastouderbureau. Houd rekening met wachttijden, dus schrijf je zo snel mogelijk in.

4. Oriënteer je op nuttige Cursussen

Schrijf je voor de twintigste week van jouw zwangerschap in voor een zwangerschapscursus. Er is een groot aanbod cursussen in Utrecht, daarom vind je altijd wel iets dat bij jou past.

In de verloskundigenpraktijk van Doula worden ook meerdere cursussen gegeven, waaronder:

In de praktijk vind je verschillende folders. Ook kun je voor een breed aanbod aan cursussen terecht op www.zwangerinutrecht.com.

Cursus borstvoeding in Utrecht?

Wanneer je borstvoeding wilt gaan geven, raden wij je aan een borstvoedingscursus te volgen. Deze kun je bij ons in de praktijk volgen of online in Corona-periode. Direct aanmelden voor een Masterclass borstvoeding.

5. Denk aan de erkenning van het kindje

Ben je niet getrouwd? Dan heb je de volgende mogelijkheden:

  • Als partner kun je de ongeboren baby erkennen. Deze erkenning kun je online regelen bij Burgerzaken Gemeente Utrecht.
  • Na de geboorte kun je gezamenlijk gezag (voogdij) aanvragen.
  • Laat een samenlevingscontract en testament maken of aanpassen.

6. Kinkhoest vaccinatie

Die eerste vaccinatie die bij kinderen gedaan werd rondt we maanden word nu al in de zwangerschap aangeboden en ook wel de 22-weken prik genoemd. Je leest meer over deze kinkhoest vaccinatie op RIVM.

7. Check je zorgverzekering

Controleer jouw verzekering of het nodig en/of mogelijk is om jouw polis aan te passen. Verloskundigenzorg wordt altijd volledig vergoed in het basispakket. Denk vooral op voorhand aan de eigen bijdrage van een poliklinische bevalling, kraamzorg, vergoeding van cursussen of hulp van een lactatiekundige.