Aan welke praktische zaken moet je allemaal denken als je zwanger bent? Wij helpen je op weg met deze zwangerschap checklist:

  1. Informeer huisarts en apotheek
  2. Vraag kraamzorg aan
  3. Schrijf je tijdig in voor kinderopvang
  4. Oriënteer je op nuttige cursussen
  5. Denk aan de erkenning van het kindje
  6. Kinkhoest vaccinatie
  7. Check je zorgverzekering

Praktische zwangerschap checklist

1.Informeer huisarts en apotheek

Zodra jij weet dat je zwanger bent, is het belangrijk om de huisarts en apotheek (indien je medicatie gebruikt) in te lichten over jouw zwangerschap. Zo kan bij een eventuele behandeling van klachten of bij het voorschrijven van medicijnen, rekening worden gehouden met de zwangerschap.

2. Vraag Kraamzorg aan

Het is verstandig en belangrijk om op tijd kraamzorg aan te vragen. Kraambureaus waar wij binnen onze praktijk veel mee samen werken zijn:

Je kunt je aanmelden bij de kraamorganisatie. Het kraampakket moet je wel zelf aanvragen bij jouw zorgverzekeraar. Daar kun je ook  controleren wat er qua vergoedingen in jouw pakket zit.

3. Schrijf je tijdig in voor Kinderopvang

Je kunt je in laten schrijven bij een kinderdagverblijf of een gastouder regelen via een gastouderbureau. Houd rekening met wachttijden, dus schrijf je zo snel mogelijk in.

4. Oriënteer je op nuttige Cursussen

Schrijf je voor de twintigste week van jouw zwangerschap in voor een zwangerschapscursus. Er is een groot aanbod cursussen in Utrecht, daarom vind je altijd wel iets dat bij jou past.

In de verloskundigenpraktijk van Doula worden ook meerdere cursussen gegeven, waaronder:

In de praktijk vind je verschillende folders. Ook kun je voor een breed aanbod aan cursussen terecht op www.zwangerinutrecht.com.

Cursus borstvoeding in Utrecht?

Wanneer je borstvoeding wilt gaan geven, raden wij je aan een borstvoedingscursus te volgen. Deze kun je bij ons in de praktijk volgen.
Direct aanmelden voor een cursus borstvoeding in Utrecht kan via www.borstvoedingenmeer.nl/goedestart.

5. Denk aan de erkenning van het kindje

Ben je niet getrouwd? Dan heb je de volgende mogelijkheden:

  • Als partner kun je de ongeboren baby erkennen. Deze erkenning kun je regelen bij Dienst Burgerzaken en moet je samen doen. Je maakt hiervoor een afspraak bij de gemeente.
  • Na de geboorte kun je gezamenlijk gezag (voogdij) aanvragen. Hierover krijg je meer informatie tijdens de erkenning.
  • Laat een samenlevingscontract en testament maken of aanpassen.

6. Kinkhoest vaccinatie

Er wordt tegenwoordig veel geschreven en gesproken over de kinkhoest vaccinatie. Wij raden je aan om hier zelf meer over te lezen en te beslissen wat je hiermee wilt doen. Je leest er meer over op de site van het rivm.

7. Check je zorgverzekering

Controleer jouw verzekering of het nodig en/of mogelijk is om jouw polis aan te passen. Verloskundigen zorg wordt altijd volledig vergoed in het basispakket. Denk vooral op voorhand aan de eigen bijdrage van een poliklinische bevalling, kraamzorg, vergoeding van cursussen of hulp van een lactatiekundige.