Veel ouders ervaren de eerste drie maanden als een onzekere periode

Bloedverlies en/of buikpijn kunnen tekenen zijn van een miskraam, maar dit hoeft niet. Zo’n 20% van de vrouwen heeft bloedverlies in de eerst 16 weken van haar zwangerschap. 10% van de vrouwen krijgt uiteindelijk een miskraam, het komt dus best vaak voor.

Heb je symptomen van een miskraam of ben je onzeker? Neem altijd contact met ons op via het spoednummer. Dan kunnen we kijken wat we voor je kunnen betekenen.

8 Weken echo

Omdat wij ons kunnen voorstellen dat die eerste periode lang wachten is, bieden wij, ook zonder dat er tekenen zijn van een miskraam, een vroege echo rond 8 weken zwangerschap aan. Dit is het moment waarop je het hartje kunt zien kloppen.

Indien er sprake is van een miskraam waarbij het vruchtje nog in je baarmoeder zit dan is het belangrijk dat het daar weer uit komt. Dit kan vanzelf gaan. Om beter te zien of het vruchtje compleet heeft losgelaten kun je de watermethode gebruiken.

Indien het vruchtje niet spontaan loslaat is het soms nodig om medicatie te gebruiken of een curretage te laten verrichten. Wij zullen je hiervoor verwijzen. Meer informatie over een miskraam kun je vinden op de site van deverloskundige.nl

Wij vinden begeleiding na een miskraam een belangrijk onderdeel van onze zorg. Het verwerken van het verlies van een kindje doet iedereen op zijn eigen manier. Indien je merkt dat je meer hulp kunt gebruiken bij het verwerken, dan kun je terecht bij MirreMaan. Je kunt op haar website ook een gratis E-boek downloaden om erover te lezen.